محمد حاتمی
08 آبان 1402

دسته بندی مطالب سایت

فرآیندهای مغز در تصمیم گیری چگونه است؟

0 دیدگاه
مقاله آموزشی
Rate this post

کارکرد فرآیندهای مغز در تصمیم گیری

علی با یک انتخاب به ظاهر ساده بین یک سیب و یک دونات روبرو است. اما همانطور که به زودی کشف خواهیم کرد، فرآیند تصمیم گیری مغز بسیار ساده نیست. فرآیندهای مغز در تصمیم گیری بسیار پیچیده تر است.

علی در مقابل سیب سالم و دونات لذیذ ایستاده است. او همچنین برای کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا از رژیم غذایی پیروی می کند. بعد چه اتفاقی می افتد؟ خوب، مغز او وارد عمل می شود. مغز اطلاعات بصری را پردازش می کند. این پردازش بصری در قشر بینایی او که در پشت مغز او قرار دارد آغاز می شود. مغز او همچنین اطلاعات حسی مانند بو و بافت را در نظر می گیرد و آن را با آنچه می بیند ادغام می کند.

سپس مغز علی این ورودی‌ها را از طریق یک فرآیند چند مرحله‌ای شامل بازیابی حافظه، پیش‌بینی پیامدها و ارزیابی تازگی ارزیابی می‌کند که همگی به فرآیند ارزش‌گذاری کمک می‌کنند. این فرآیندها منجر به ارسال اطلاعات به سیستم ارزش اصلی علی می شود که در نهایت انتخاب او را هدایت می کند.

شیوه برخورد با اطلاعات در مغز

تمام اطلاعات به طور یکسان توسط مغز رفتار نمی شود. در یک دیدگاه ساده، دو دسته وجود دارد: نگرانی های درجه پایین، مانند طعم، به سرعت در قشر پیش پیشانی شکمی پردازش می شوند. در همین حال، نگرانی های درجه بالاتر، مانند پیامدهای سلامتی، از طریق قشر جلوی مغزی پشتی جانبی، منطقه ای درگیر در شناخت و مکانیسم های تنظیمی، هدایت می شوند. پردازش نگرانی های درجه بالاتر نیازمند منابع شناختی و زمان است.

کارکرد فرآیندهای مغز در تصمیم گیری

در این مثال، وقتی علی طعم غذا را ارزیابی می‌کند، سیستم بینایی خوب او به سرعت اطلاعات را به قشر جلوی پیشانی شکمی می‌فرستد، که ارزیابی می‌کند کدام گزینه خوشمزه‌تر است. اما هنگامی که منابع شناختی وارد عمل می شوند، نگرانی های درجه بالاتر نیز با کمک قشر جلوی پیشانی پشتی جانبی پردازش می شوند. پیامدهای سلامتی مورد بررسی دقیق قرار می گیرند. این اطلاعات به قشر جلوی پیشانی شکمی بازگردانده می شود. که بهترین انتخاب را با در نظر گرفتن همه نگرانی ها تعیین می کند. کارکرد فرآیندهای مغز در تصمیم گیری واقعا پیچیده است!

زمانی که طعم اضافی دونات ارزش افزوده شدن پیامدهای سلامتی را ندارد، علی خود را کنترل می کند. در این صورت، او انتخاب سالمی را انجام می دهد. با این حال، علی همچنین ممکن است تسلیم خواسته های آنی شود. به خصوص زمانی که حواس پرتی یا منابع شناختی محدودی در بازی وجود دارد. در این موارد، نگرانی های درجه بالاتر ممکن است نادیده گرفته شوند و دونات غیر قابل مقاومت می شود.

کارکرد فرآیندهای مغز در تصمیم گیری در دنیای واقعی

این فرآیند پیچیده تصمیم گیری به همه انتخاب های زندگی گسترش می یابد. چه تصمیم به مطالعه برای امتحان یا تماشای یک فیلم باشد، ما دائماً هزینه‌های فوری را در مقابل پیامدهای بلندمدت می‌سنجیم. پس انداز یا خرج کردن پول شامل مبادلات مشابهی است. مغز ما پاداش‌های فوری و تاخیری را یکسان وزن نمی‌کند، که ممکن است منجر به سوگیری نسبت به کمترین سخت‌ترین ارزیابی شود: پاداش‌های فوری.

عوامل متعددی بر این فرآیندها تأثیر می گذارد. سن بازیکن مهمی است، با سیستم‌های شناختی مرتبط با نگرانی‌های درجه بالاتر که در اواخر نوجوانی در حال رشد و بلوغ هستند. این توضیح می دهد که چرا کودکان خردسال و نوجوانان تمایل بیشتری به آنی بودن دارند. از طرف دیگر، این سیستم ها زودتر پیر می شوند که منجر به اختلال در تصمیم گیری در افراد مسن می شود.

نکته مهم این است که این فرآیندها ممکن است دچار مشکل شوند. ارزیابی های ناکارآمد نگرانی های مرتبه پایین و مرتبه بالا در اختلالات رفتاری مختلف مشاهده می شود. به عنوان مثال، اختلالات خوردن اغلب از چالش‌ها و عدم تعادل در این مناطق مغز ناشی می‌شود.

افراد مبتلا به بی اشتهایی ممکن است تحریک بیش از حد مناطق مرتبط با نگرانی های درجه بالاتر را تجربه کنند، در حالی که عکس آن ممکن است در کسانی که با پرخوری عصبی سروکار دارند رخ دهد. در موارد چاقی، مغز به محرک‌های مرتبط با غذا حساس می‌شود، در حالی که مناطقی که مسئول ارزیابی ملاحظات درجه بالاتر هستند، کمبودهایی را نشان می‌دهند.

درک کارکرد فرایندهای مغز در موضوعی متفاوت

اختلالات سیستم پاداش و فرآیندهای شناختی در انواع اختلالات رفتاری مشاهده شده است. آنها در زیر چتر اختلالات طیف اجباری آنی گروه‌بندی شده‌اند. و با تکانه‌های ناسازگار و/یا اختلال در مناطق شناختی مشخص می‌شوند. بیماران مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) اغلب برای در نظر گرفتن پیامدهای اعمال خود تلاش می کنند. آنها اغلب به صورت تکانشی عمل می کنند و پاداش ها یا هزینه های فوری را در اولویت قرار می دهند.

اعتیاد به عنوان مثال دیگری از عدم تعادل در سیستم های مسئول ارزیابی ملاحظات درجه پایین و درجه بالا است. تحقیقات گسترده در مورد الگوهای مصرف افراد مبتلا به اعتیاد نشان می‌دهد که این کارکردها را در هر دو زمینه مختل می‌کند. مشاهدات قابل مقایسه در زمینه اعتیادهای رفتاری ظاهر شده است.

شما اگر دفعه بعد که با انتخابی روبرو شدید. خواه به سادگی معضل سیب علی در مقابل دونات یا انتخابی پیچیده تر، به یاد داشته باشید که مغز شما یک ماشین بسیار پیچیده است. همچنین میدان جنگی است که در آن خواسته های فوری با پیامدهای بلندمدت درگیر می شوند. شما با درک این رقص پیچیده می توانید تصمیمات آگاهانه تری بگیرید. درست مانند زمانی که بتی وقتی سیب را انتخاب می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب عادت های میلیون دلاری

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات فرم زیر را وارد نمایید.