خطاهای شناختی در تصمیم گیری
خطای شناختی یک فرآیند فکری سیستماتیک است که ناشی از تمایل مغز انسان به سادهسازی پردازش اطلاعات از طریق فیلتری از تجربیات و ترجیحات شخصی است. فرآیند فیلتر کردن یک مکانیسم مقابله ای است که مغز را قادر می سازد تا مقادیر زیادی از اطلاعات را به سرعت اولویت بندی و پردازش کند.
سوگیری شناختی یک خطای سیستماتیک در تفکر است که زمانی رخ می دهد که افراد در حال پردازش و تفسیر اطلاعات در جهان اطراف هستند. آن می تواند بر نحوه تصمیم گیری ما تأثیر بگذارد و بر نحوه عمل و رفتار ما تأثیر بگذارد. سوگیری شناختی تمایل به تصمیم گیری یا عمل به روشی غیرمنطقی است که ناشی از توانایی محدود ما برای پردازش عینی اطلاعات است.
سوگیری های شناختی قضاوت های ما را غیرمنطقی می کند. آن ها نقص هایی در تفکر ما هستند که می توانند شما را به نتیجه گیری نادرست سوق دهند. آنها می توانند مضر باشند زیرا باعث می شوند که شما بیش از حد روی برخی از اطلاعات تمرکز کنید در حالی که انواع دیگر را نادیده می گیرید.
جلسات آموزش رایگان خطاهای تصمیم گیری
سوگیری اقدام، گرایش ما را به ترجیح دادن عمل بر انفعال، اغلب به نفع ما، توصیف می کند. با این حال، مواقعی وجود دارد که احساس میکنیم مجبور به عمل میشویم، حتی اگر شواهدی وجود نداشته باشد که نشان دهد این کار به نتیجه بهتری نسبت به انجام هیچ کاری منجر میشود.
اثر تکانشی توصیف می کند که چگونه ما اغلب در هنگام تصمیم گیری به جای اطلاعات واقعی به احساسات خود تکیه می کنیم. این به ما امکان میدهد سریع و آسان به نتیجهای برسیم، اما همچنین میتواند تفکر ما را تحریف کند و ما را به سمت انتخابهای غیربهینه سوق دهد.
اثر ابهام نشان میدهد که چگونه ما تمایل داریم از گزینههایی که به نظر ما مبهم یا اطلاعات گمشده هستند اجتناب کنیم. ما از عدم قطعیت بیزاریم و بنابراین تمایل بیشتری به انتخاب گزینه ای داریم که در آن احتمال دستیابی به یک نتیجه مطلوب مشخص است. مانند هر سوگیری شناختی دیگری، مهم است که بفهمیم اثر ابهام چیست و چگونه بر ما تأثیر می گذارد.